אנשים רבים אשר אבדו אדם קרוב לוקים בדיכאון בדרגה כזו או אחרת (דיכאון קליני או דכדוך קל). מה זה דיכאון? מה הם התסמינים למחלה? מה הן דרכי הטיפול?
בעקבות התמודדות עם מותו של אדם מקרוב אנשים רבים נוטים לפתח דיכאון. מחלת הדיכאון היא בעצם סוג של הפרעה נפשית הנפוצה מאוד בקרב כלל האוכלוסייה בעולם. המחלה מתאפיינת בהפרעות שונות במצב הרוח של האדם הלוקה בה, בשקיעה בעצבות ארוכה, חוסר אושר, איבוד עניין והנאה בתחומים שונים של החיים (עבודה, חיי חברה, תחביבים) ועוד. אדם הסובל מדיכאון סובל גם מתחושת ייאוש עמוקה ולעיתים אף ינסה או ירצה להתאבד השל הייאוש הכבד השורה עליו.
אותם אנשים הסובלים מדיכאון פעמים רבות מתמודדים גם עם בעיות של חוסר ביטחון (בטוחים שהם לא טובים מספיק, לא ראויים לחיים ולא אהובים על ידי החברה ובני המשפחה). הסביבה, שלעיתים רבות לא מודעת למצבו הנפשי של אדם הסובל מדיכאון וגם אין לה את הכלים הנכונים לעזור לו להתמודד עם המצב, עלולה לפרש את התנהגותו כעצלות, מעבירה לאותו אדם תחושה כי מאכזב אותם ופעמים רבות גם מותחת ביקורת קשה על אופן התנהלותו, דבר התורם להעמקת תחושת הדיכאון, בו הוא מתקשה לשלוט גם כך.
מתוך אי הבנת מצוקת הסובלים מדיכאון עלול הצופה מהצד לחשוב כי הם "עצלנים" ופשוט "צריכים לקחת עצמם בידיים". עבור האדם המדוכא ביקורת מסוג זה היא עוד מקור לאכזבה ולמחשבות ביקורתיות כלפי עצמו.
מהו דיכאון קליני?
לצורך הגדרתו של אדם כסובל מדיכאון קליני עליו לשהות במצב זה, של דכדוך עמוק, למשך שבועיים לפחות ללא הטבה או שיפור. אדם הסובל מדיכאון קליני גם לרוב ישפיע מצבו הנפשי על תפקודו הכללי – לא יצליח לתפקד בעבודה, לא יצא לעיתים מהבית, לא יצליח לישון ללא עזרה תרופתית, יסתגר מפני הסביבה ועוד.
ישנן מספר דרכים באמצעותן ניתן לזהות אדם הסובל מדיכאון קליני, לרוב הוא יסבול מ:
התפרצויות בכי בלתי נשלטות.
התפרצויות זעם וכעס בלתי נשלטות לעיתים ללא סיבה.
יתלונן בתדירות גבוה על מצב רוחו הירוד.
יסבול מחוסר תיאבון.
יראה חוסר מוטיביציה ורצון לעבוד, לעסוק, להיפגש עם חברים ובני משפחה או לעסוק בתחביביו השונים.
האדם ידבר, יחשוב ויתעסק הרבה במוות, באסונות ובמחשבות שליליות שונות.
הוא יתלונן על מחסור בכוחות נפשיים להתמודדות עם מצבים קשים או קלים בחיים.
יסבול מקושי רב להירדם או מנגד יבלה שעות ארוכות בשינה טרופה במיטה.
יחווה תחושת ריקנות וחוסר עניין.
ועוד.
הסובלים מדיכאון גם עלולים לסבול מתסמינים פיזיולוגים שונים, כגון:
הפרעות ראייה.
רתיעה ממגע פיזי.
הפרעות שונות במערכת העיכול (שלשול או עצירות).
תחושת עייפות בלתי פוסקת וחולשה.
שינויים במשקל (עלייה במשקל או ירידה קיצונית במשקל בשל חוסר תיאבון).
ירידה בחשק המיני.
פגיעה בזיכרון.
כיצד מטפלים ומאבחנים אדם הסובל מדיכאון קליני?
אדם הסובל מדיכאון קליני זקוק לעזרה חיצונית: הן מבחינת טיפול של איש מקצוע (פסיכיאטר, פסיכולוג או כל סוג של טיפול אלטרנטיבי אחר) ולעיתים גם יזדקק לטיפול תרופתי.
בכדי לאבחן אדם באופן רשמי יש צורך בשיחה/ראיון עם איש מקצוע, גם אם אין ברצונו של אותו אדם לעבור טיפול פיסכולוגי אצל איש מקצוע. איש המקצוע צריך גם לקבל מידע וחוות דעת מבני משפחה וחברים אשר הכירו את אותו אדם טרם נכנס למצב הדיכאוני בו הוא חי כעת. בסופו של דבר אבחון דיכאון יקבע על סמך הופעתם של חלק מהתסמינים שציינו ועל עדויות אותו אדם והסביבה הקרובה לו.
מדוע דיכאון הוא מחלה מסוכנת?
אדם הלוקה בדיכאון יתקשה לקבל החלטות הנוגעות לחייו או לחייו הסובבים אותו, זאת בשל התחושות השליליות ה"עוטפות" אותו.
אדם דיכאוני עלול להתאבד בעת מצב מצוקה או ייאוש, יתקשה להסתכל לעבר העתיד ולמצוא כוחות להמשיך לחיות וגם יפרש לעיתים את דברי החברה בצורה מעוותת.
מה קורה בגופו של אדם הלוקה בדיכאון?
הפעילות מוחית של אדם החולה בדיכאון שונה מזו של אדם בריא. במצב דיכאון חלה ירידה בתפקוד המוחי וצמצום נפחו של איבר ההיפוקמפוס של האדם. קיימת פעילות יתר במוח של אזור ה-MPFC במוח, הקשור לתפיסת הערך העצמי. וכמו כן האדם סובל מתת-פעילות במוח של אזור ה- MTL כתוצאה מדיכויו על ידי אזור ה-MPFC. כיום מקובל לחשוב כי המקור לדיכאון נעוץ בחסר מסוים במוליכים עצביים שונים, כגון: סרוטונין ונוראדרנלין.
מי סובל יותר מדיכאון?
על פי מחקרים מתברר כי נשים סובלות ממחלת הדיכאון פי שניים יותר מגברים. הדבר נובע מההבדלים ההורמונאליים והפיזיולוגיים בין המינים.
על הקשר בין דיכאון לשכול ואובדן
אנשים אשר אבדו אדם קרוב עוברים תהליך ארוך של התמודדות והשלמה עם המציאות החדשה לאחר מותו של אותו אדם. שנת האבל הראשונה לאחר המוות נחשבת לקשה ביותר, בה בני משפחה וחברים נאלצים להתרגל מחדש לחיי היום-יום ללא נוכחתו של אותו אדם קרוב שאבדו. טבעי והגיוני שאותם אנשים יבכו, יהיו נסערים ובאופן כללי יסבלו ממצבי רוח משתנים, נדודי שינה, חרדות ותופעות שונות. במקרים מסוימים יש צורך לערב טיפול מקצועי בתהליך ההתמודדות, זאת כאשר אדם לוקה בחרדות המפריעות לתפקודו בחיי היום-יום, לא ישן, לא אוכל, מאשים את עצמו במותו של אותו אדם קרוב (למרות שאין כל קשר לכך במציאות), כאשר הוא מאבד את רצונו לחיות ורוצה להתאחד עם האדם המת או כאשר סובל מכל תופעה אחרת נוספת קיצונית.
מהו הטיפול התרופתי המקובל בדיכאון?
מציאת טיפול תרופתי מתאים לאדם הלוקה בדיכאון יכולה להיות פעולה ארוכה וממושכת, שבתחילתה עלול האדם לסבול מתופעות לוואי שונות כגון כאבי ראש, בחילות ועוד. בסוף תהליך ההתאמה יוכל האדם לחוש בהקלה משמעותית, לאחר שתותאם לו התרופה הטובה ביותר לטיפול במצבו.
תרופות הנפוצות ביותר כיום, באמצעותן נהוג לטפל באנשים הלוקים בדיכאון, הן לרוב שייכות לקבוצת ה-SSRI. מדובר בתרופות המעלות את רמת הסרוטונין במרווח הבין-סינפטי, במוחו של אדם, זאת על ידי חסימת תהליך הספיגה החוזרת בתאי העצב במוחו של החולה. לרוב התרופות מתחילות להשפיע על האדם הנוטל אותן כשבועיים עד חודש מהרגע בו החל לקחת אותן. בין התרופות שניתן למצוא בקבוצה זו: פלואוקסטין (פרוזאק, פלוטין, אפקטין), פארוקסטין (סרוקסט, פאקסט), סרטראלין (לוסטראל, זולופט), ציטלופרם (ציפרמיל, רסיטל), פלובוקסמין (פבוקסיל), אסציטלופרם (ציפרלקס), ותרופות נוספות.
כיצד תוכלו לנסות לעזור לעצמכם להתמודד עם הדיכאון?
גם ללא טיפול תרופתי או פסיכולוגי יכול אדם הסובל מדיכאון לשפר את מצבו באמצעות פעולות שונות, כגון:
להשתדל להיות עסוקים ומסופקים, גם כשזה קשה.
גם אם לא מתחשק לכם, השתדלו להיפגש עם חברים, לשוחח עמם ולפרוק את שעל לבכם.
ביצוע פעילות גופנית כגון ריצה, רכיבה על אופניים, הליכה מהירה ועוד, הוכחו כיעילים מאוד במצבי דיכאון. בעת ביצוע פעילות גופנית מופרשים למוחו של אדם אופיאטים העוזרים בשיפור מצב רוחו.
פעילות יצירתית – כגון ציור וכתיבה יוצרת. היצירה מספקת הסחה וממלאת זמן פנוי. כמו כן היא תורמת לשיפור ערך עצמי.
גידול חיית מחמד – מחקרים מוכיחים כי קיימת הטבה משמעותית במצבם הנפשי של אנשים המגדלים חיית מחמד כגון כלב או חתול.
בצעו פעולות מרגיעות – האזינו למוזיקה אהובה, עשו אמבטיה חמה, קראו ספר, צפו בסרט או צאו לטיול. הדבר יכול לעזור למצב הרוח ולחשיבה חיובית.
עזרו לאחרים – במקום להתעסק בבעיות שלכם אתם יכולים להסיח את הדעת באמצעות עיסוק בבעיותיהם של אנשים. התנדבו לגוף שאתם מאמינים בתרומתו, סייעו ותמכו באדם אחר המתמודד עם תקופה לא קלה, ועוד.
שימוש בתרופות הרגעה טבעיות אותן ניתן לרכוש בכל בית מרקחת ללא מרשם רופא, היכולות להקל על מצבי מתח, חרדה, נדודי שינה ועוד.
זכרו, אתם לא לבד גלשו ברשת בפורומים שונים או קראו כתבות וספרים אשר נכתבו על התמודדות עם דיכאון. כך תוכלו ללמוד על התהליך שאתם חווים וגם תגלו שממש ברגעים אלו ישנם עוד מיליוני אנשים ברחבי העולם שחווים בדיוק את מה שאתם מרגישים. גם אם זה מרגיש כך, אתם ממש לא לבד.
12 תגובות
אחי הצעיר נפטר. ואני בדכאון עמוק. המוות היה פתאומי ואפילו לא הספקתי להפרד ממנו. השאיר אישה ושני ילדים. נולד לו תינוק כמה חודשים לפני הפטירה. אשמח לתמיכה. אח מאד יקר שליויתי אותו כל חייו. עבר סוף סוף לדירה משלהם ולא הספיק להיות בה הרבה וגם אנחנו לא הספקנו להיות בדירה אלא רק אחרי פטירתו