סובלים מחרדה? מנדודי שינה? לא ישנתם לילה שלם כמו שצריך כבר תקופה ארוכה? אולי כדאי לשקול שימוש בכדור שינה. לפניכם סקירה של כדורי שינה, אופן שימוש ומידע חשוב נוסף
נדודי שינה היא תופעה מוכרת ממנה סובלים אנשים רבים ברחבי הארץ ובעולם. הסיבות לנדודי שינה הן רבות ושונות מאדם לאדם – חלק סובלים מכך בשל לחץ בעבודה, בעיות בבית, משבר כלכלי, מצב בריאותי שלהם או של אדם קרוב, מסיבות רפואיות וכמובן שגם בשל התמודדות עם מוות נשל אדם קרוב והסתגלות לחיים שלאחר אותו אובדן.
איך אדע האם אני סובל מבעיות שינה?
אדם הסובל מנדודי שינה לרוב יתקשה במשך תקופה ארוכה (כ-30 יום או יותר) להירדם בכל יום או לפחות כשלוש פעמים בשבוע. גם לאחר שיירדם אותו אדם סביר להניח ששנתו תהיה קצרה יותר משנתו של אדם ששנתו טובה ולרוב תהיה שנתו רצופה בתזוזות, התעוררויות, יקיצה מוקדמת, סיוטים ועוד.
ברוב המקרים הסיבה לנדודי השינה היא נפשית, לא מדובר בהכרח במחלת נפש או הפרעה נפשית, אלא מדובר יותר במקרים של לחץ, מתח, מצב רוח לא טוב וחרדה אשר גורמים לאותו אדם להיות יותר דרוך, טעון, מוטרד וכמובן גם גורמים לו לאבד את היכולת לישון כמו שצריך בלילה.
כיצד נהוג לטפל בנדודי שינה?
בבתי המרקחת וברשתות הפארם השונות ניתן למצוא תרופות הרגעה על בסיס טבעי, שמטרתן לסייע לאנשים הסובלים ממצבי מתח וחרדה להגיע למצב רגיעה, זאת מבלי להשתמש בכדורי שינה ותרופות הרגעה עם מרשם. יחד עם זאת, במקרים רבים אותן תרופות הרגעה טבעיות לא מסייעות לאדם לזכות בקצת שקט ושלווה או שהשפעתן קצרת טווח – במצבים מסוג זה נכנסות לתמונה תרופות מרשם המיועדות לשינה ולהפגת מתח.
מה הקשר בין נדודי שינה והתמודדות עם מוות?
כאשר אדם מאבד אדם שהיה קרוב אליו ודמות משמעותית בחייו (אבא, אמא, חבר קרוב, בן זוג ועוד) לרוב הוא מתקשה להתמודד עם המציאות החדשה שלא כוללת את אותו אדם. אותו אדם שאיבד יכול להיות שהיה דמות שתמכה בו כלכלית, שסייעה לו לגדל ילדים, שספקה לו תמיכה נפשית, משענת, וכו. החיים ללא אותה דמות יכולים להראות בתחילה מפחידים וחסרי סיכוי, דבר המוביל את האדם למתח, חרדה, עייפות וכתוצאה מכך גם לנדודי שינה.
נדודי שינה לאחר מותו של אדם קרוב היא תופעה מוכרת, הנפוצה בעיקר בתקופת האבל הראשונית ולעתים נמשכת גם שנים לאחר מכן.
טיפול תרופתי יכול בהחלט להקל ולהפוך את אותה תקופת אבל קשה לנסבלת יותר, יחד עם זאת חשוב להבין שטיפול בכדורי שינה הוא שטחי, מוביל להקלה רגעית אך לא מטפל באמת בסימפטום שגרם לכך, לכן מומלץ בחום להתייעץ גם עם איש מקצוע, לקחת חלק בטיפול קבוצתי, טיפול פרטני, קריאת חומרים בנושא ובאופן כללי טיפול בשורש הבעיה כמו שצריך.
האם כדורי שינה ממכרים?
לרוב כדורים ממשפחת הבנזודיאזפינים נחשבים לכדורים העלולים לגרום להתמכרות, שימוש בהן גורם למצב בו הגוף מתרגל לישון איתן ולא מצליח להירדם בלעדיהן. לכן אם מצאתם את עצמכם משתמשים בכדורי השינה למשך תקופה העולה על מספר שבועות – כדאי להתייעץ עם איש מקצוע.
מה הם כדורי השינה הנפוצים?
קיימים סוגים שונים של כדורי שינה, המחולקים לקבוצות שונות, מספקים מענה לבעיה בדרגות שונות ועובדים על בסיס שונה. לדוגמה:
תרופות מהסוג החדש יחסית
זודורם, כדור המשפיע במהירות, מאפשר הרדמות נוחה וזריזה אך השפעתם קצרה יחסית (כשלוש שעות פלוס מינוס). כדור מסוג זה יעיל לטיסות, לשינה במהלך היום ועוד.
גם השפעתו של נוקטורנו האי קצרה יחסית והיתרון שבו היא שאין לא כמעט תופעות לוואי לאחר ההתעוררות.
תרופות הפועלות על העלאת רמת הסרטונין
רמרון היא תרופה המשמשת לטיפול בדיכאון ולמעשה גורמת להצטברות כמות גדולה של סרטונין במוח. תרופה זו גורמת למשתמשים לחוש עייפים.
בונסרין משמשת גם היא לטיפול בדיכאון ומשרה גם היא תחושת עייפות ובכך מסייעת לשינה.
אלטרולט, בדומה לשתי התרופות האחרונות, משמשת גם היא לטיפול בדיכאון. ניתן לקחת אותה במהלך היום, בשעות אלו היא תסייע בתקפוד, בריכוז ותסייע לאנשים הסובלים גם מחוסר תיאבון. כאשר משתמשים בה בשעות הלילה היא מסייעת בתהליך ההרדמות.
תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים
ואבן היא תרופה המסייעת לטיפול בחרדה ובנדודי שינה. לוקח לה יחסית זמן רב עד שהיא משפיעה אך יחד עם זאת משך השפעתה ארוך יחסית. תרופה זו נחשבת ליעילה במקרים של אנשים הנוטים להתעורר פעמים רבות בלילה ולא מצליחים להשיג שנת לילה רצופה וארוכה.
נומבון היא תרופה המיועדת גם להיא לאנשים אשר נוטים להתעורר פעמים רבות בלילה או סובלים מיקיצה מוקדמת.
לוריוון היא תרופה המשמשת להקלה במצבי מתח, חרדה ונדודי שינה. היא גורמת להרפיית השרירים בגוף ומשרה על המטופלים תחושת נמנום ורצון לישון.
בונדורמין גם היא תרופה הגורמת למשתמשים לחוש מנומנמים ועייפים.
מחקר חדש מזהיר מפני שימוש בכדורי שינה
מחקר בריטי שהתפרסם לאחרונה (בחודש פברואר 2012) עולה כי שימוש ממושך בכדורי שינה נחשב למסוכן יותר מעישון. על פי המחקר שיעור המוות המוקדם בקרב משתמשים בכדורי שינה גבוה פי 6 מאלו שלא משתמשים בכדורים מסוג זה. לדברי המחקר הפתרון הקל שמציעים כדורי שינה לא מצדיקים את הסיכון הבריאותי הטמון בהם.
סוגי כדורים נוספים
סירקדין היא תרופה המכילה מלטונין ופותחה בישראל, שימוש בתרופה זו נחשב לנטול תופעות לוואי וגם ללא סכנת התמכרות.
קיימות תרופות המיועדות לטיפול באלרגיה ואחת מתופעות הלוואי שלהן היא תחושת נמנום, תרופות מסוג זה ניתן לרכוש ללא מרשם ושימוש ממושך בהן עלול לגרום דווקא לבעיות שינה. מדובר בתרופות מסוג סליפאייד, נייטול, טונייט.
מי שמעוניין להשאר בתחום הטבעי יכול לנסות להשתמש בקלמה נרבין, רגיעון לילה, ביו קאלם ועוד המבוססים כולם על צמחי מרפא וניתן לרכוש אותם ללא מרשם.
37 תגובות
אני לוקחת בונדרומין מדי לילה.כעת אני במשבר שגורם לנדודי שינה כמה בונדרומין מותר לקחת
בבת אחת?
היי אני רוצה לישון מהר ולקום מוקדם על מה היית ממליץ לי ? משהו ללא מרשם ! אולי זודורם ?
אני נוטל נוקטורנו במשך 5 חודשים רצוף ולאחרונה אני מרגיש ירידה חדה בחשק המיני ובקיום יחסים האים יש קשר לנטילת הכדור??
אני נוטלת כבר מספר שנים ובן ופוקסט בהתאם להמלצת הפסיכיאטר שלי לאחרונה קראתי שמחקר חדש טוען שאת הובן אסור לקחת מעל מספר שבועות רצוף וכי הוא מעלה ב- 50% את הסיכוי לחלות באלצהיימר האם מישהו שמע על כך.
כמו כן נכתב באותה כתבה שהובן הוא כדור מהסוג הישן וכי כיום יש חלופות שעושות את אותה עבודה (כדורים מדור חדש ) שאינן מסכנות את החולה באלצהיימר .תודה להתייחסות
לנעמי שלא עוזר לה בונדרמין.גם לי זה לא עזר.וגם גרם לכאבי ראש.כבר שנתיים אני לוקחת סטילנוקס וזה כדור טוב.תנסי ותראי.לפעמים במקום סטילוקס נותנים זודורם.תלוי מה הקופה מספסדת.שניהם טובים.בהצלחה.
כבר שנים שאני נוטלת בונדורמין אך ישנה רק כ-6שעות ,ניסיתי נוקטורנו ולקח לי כ-3שעות להרדם ואז לישןן רק 3שעות,לאחרונה רופא המשפחה נתן לי את אמביין 12.5 מ"ג ולקח הרבה זמן להרדמות וישנתי כ-3שעות,חזרתי לבונדורמין ולוקחת כדור וחצי , פוחדת ממה שיקרה בעתיד כשהגוף יתרגל גם לזה.מה הפיתרון ?
רציתי לדעת מה עושים כדי לתפוס שנ"צ.
האם אפשר לבלוע כדור וחצי נוקטורנו של 7 מיליגרם? אני לוקח כל לילה
עליך להתייעץ עם רופא המשפחה שלך
אני סובל מנדודי שינה קרוב ל3 שנים אני בולע כדוריי שינה לא בקביעות אלה פעם םעמיים בחודש או בשבוע בזמן האחרון אני מגזים איתם מה עושים
עליך להתייעץ עם רופא המשפחה שלך
פעם בשנה יש לי שבוע קשה(בגלל טרגדיה משפחתי) שבו אני נעזרת בטונייט, אני משתמשת בה רק בתקופה הזו, למי שלא סובל באופן כרוני מנדודי שינה זה ממש עוזר…את השאר לא ניסיתי אבל בעיני זה שווה לקחת אם זה גורם לישון כמו שצריך…