כיצד בוחרים מצבה? כיצד מזמינים מצבה? כמה זה יעלה לכם? דברים שחשוב לדעת בטרם תזמינו מצבה
לאחר שחלפו להם שלושים יום מיום הקבורה, הגיעה השעה לקבוע מצבה על קברו של המת (יש הנוהגים לעשות זאת גם רק לאחר שנה). הזמנת מצבה נעשית לרוב על ידי בני משפחות של האדם ובמקרים יוצאי דופן, כאשר לא קיימים בני משפחה קרובים, גם על ידי חברים או מכרים אחרים.
מה עלי לעשות בכדי להזמין מצבה, מה אסור ומה מותר?
את המצבה יש להזמין מיצרן מצבות, לעדכן אותו מהו הכיתוב שתרצו שיופיע על אבן המצבה, לתאם איתו את הדרך בה תרצו להוביל את המצבה אל הקבר וכמובן לדאוג שהיא תגיע גם בזמן הנכון (עם תום 30 ימי האבל הראשונים).
ישנם בתי קברות המקפידים לשמור על אחידות ולכן יספקו לכם הנחיות מסודרות כגון: באיזו אבן להשתמש, מה הגודל הרצוי, מה לכתוב ועוד.
במידה והקבורה נערכת בבית עלמין דתי חשוב לבדוק שבונה המצבה רשום בספרי חברה קדישא כקבלן מורשה להקמת מצבות. מצבות שנבנו שלא על פי ההנחיות של חברה קדישא עלולות להיות לא מאושרות.
בבתי עלמין הנמאים תחת פיקוחם של חברה קדישא חל גם איסור על ריצוף השטח שמסביב לקבר, הנחת ספסלים, נטיעת עצים ועוד. לעומת זאת בבתי עלמין פרטיים המספקים שירותי קבורה אלטרנטיבית תוכלו לעשות זאת בתיאום עם בית העלמין בו בחרתם.
כמה זה עולה לנו?
ראשית יש לציין שקבלני מצבות מחויבים בתשלומים לחברה קדישא:
1. תשלום יסוד למקום בודד בקבורת שדה – 515 שקלים.
2. תשלום יסוד למקום משפחתי בקבורת מכפלה – 620 שקלים.
3. תשלום יסוד למקום בשיטת "הדס"/ "אתרוג"/ "ערבה" – 620 שקלים.
· טווח המחירים של מצבות הוא רחב ותלוי בגורמים שונים, כגון: גדול המצבה (סטנדרטית, כפולה וכו), סוג האבן, כמות המילים שיחקקו על האבן ועוד.
· בטרם תבחרו מצבה כדאי לעשות סקר קצר ולברר מהם המחירים המקובלים עבור אותה אבן במספר מקומות שונים כמו גם לבחון היטב את מחירי כל האבנים שיש למקום להציע לכם.
· האבן הסטנדרטית ביותר המשמשת לבניית מצבות בישראל היא אבן ירושלמית ומחירה כ-1700 שקלים (פחות או יותר).
· המחיר בשוק עבור מצבה סטנדרטית מאבן איכותית יותר עשוי להגיע עד 7000 שקלים ואפילו ליותר מכך.
· עיצוב המצבה באופן חריג (כגון מצבה גדולה יותר) כרוכה בתוספת תשלום של כ-20 אחוזים ממחיר המצבה.
· מחירן של מצבות כפולות יהיה נמוך מעט ממחירן של שתי מצבות (לרוב מדובר בהנחה של כ-10 אחוזים).
· תמחור המילים החקוקות על המצבה – עד 50 מילים לרוב יהיה הדבר כלול כבר במחיר המצבה, כל אות נוספת שתרצו להוסיך תעלה לכם בין 3-10 שקלים, תלוי בסוג האות, בגודלה וכמובן האם מדובר בחריטה, הדבקה ועוד.
כיצד מחושב מחירה הכללי של המצבה?
מחיר המצבה מחושב על פי שני פרמטרים עיקריים – המצבה ותשתיתו של הקבר.
לרוב חברות הקדישא הן האחראיות על בניית התשתית והן גובות על כך תשלום. חברות הקדישא השונות וגם קבלני המצבות לא שומרים על אחידות בנושא זה ולכן רצוי לברר את הפרטים מראש ולשאול האם מחיר המצבה כולל גם את תשלום התשתית.
מחיר התשתית משתנה מעיר לעיר גם בשל המבנה הגיאולוגי של האזור וגם על פי שטח הקבורה. המחיר נעה בין 200 ל-700 שקלים.
כיצד בוחרים מצבה?
· תנוחת המצבה – יש לבדוק ולהחליט האם אתם רוצים שיהיה ניתן להציב את המצבה ואת הכיתוב על האבן המלבנית האופקית, זו העומדת על הקבר עצמו, וניתן גם להניח להוסיף אבן מלבנית, במאונך לקבר, ועליה לחרוט את הכיתוב הרצוי.
חלק מבתי הקברות מאשרים גם בניה של מצבות אחרות בעלות צורה, גודל או מבנה ייחודי, חשוב לברר זאת מראש.
· סוג האבן– יש לקבל על החלטה על ידי בחינת מספר פרמטרים – האם האבן יפה בעיניכם? האם אתם יכולים להרשות לעצמכם מבחינה כלכלית לרכוש אותה? האם מדובר באבן עמידה ואמינה? ומהי מידת ברק האבן הרצויה? לצורך הדגמה, אבן השיש הטורקית נחשבת לעמידה יותר מאבן ירושלמית ירושלמית.
· מצבות כפולות – בפני המעוניינים לרכוש מצבה בחיים לבןבת הזוג עומדות שתי אופציות:
1. הצבת שתי מצבות נפרדות לקברים הסמוכים האחד לשני.
2. הצבת מצבה אחת גדולה ומשותפת, בה הכיתוב נכתב רק על גבי החלק המכסה את הקבר בו נטמן הנפטר (במלאת '120' של בן הזוג השני, מורמת במקום המצבה המשותפת ומוחזרת למקומה לאחר הקבורה).
· כיתוב– ברוב בתי העלמין תוכלו לבחור בין חריטת הכיתוב על גבי המצבה (הדרך הנפוצה ביותר) לבין הדבקת האותיות (הנחשבת לפחות מומלצת מכיוון שהיא פחוד עמידה). לעתים קיימות גם אופציות יקרות ואיכותיות יותר כגון – הדבקת אותיות מתכת בולטות ושל התזת חול.
לרוב על גבי מצבה נכתבות האותיות פ"נ (פה נקבר/ה), מתחתיהן שמו של הנפטר/ת, שמות הוריו/ה (יש כאלה שאף מוסיפים את שמות בן/בת הזוג והילדים) והתאריך העברי של הפטירה (ישנם כאלה המוסיפים גם את הלועזי). אנשים רבים המוסיפים מלים אחדות המוסיפות נגיעה אישית למצבה – , ביטוי, ציטוט משיר, פסוק מהתנ"ך, ועוד. בתחתית המצבה נהוג לציין את האותיות ת.נ.צ.ב.ה (שפירושן – "תהא נשמתו/ה צרורה בצרור החיים" – על פי שמואל א', כ"ה 29).
· הגבלות מטעם בית הקברות – ישנם בתי קברות בארץ המגבילים את צורת המצבה ואופי הכיתוב. מטרת ההגבלה היא השמירה על אחידות ומניעת הפליה בין נפטרים ממעמד כלכלי שונה. הרעיון העומד מאחורי המגבלה הוא שבמוות כולנו שווים. לעומת זאת, הגבלות כגון חריטת דמויות אדם, כיתוב לועזי נובעות מהיהדות עצמה.
בתי עלמין ידועים המקפידים על אחידות:
· בתי עלמין צבאיים: כל החלקות הצבאיות בעלות מבנה אחיד, כל המצבות שוכבות, לא ניתן לעטר אותן או לחרוט עליהן וכולן בעלות כיתוב עברי דומה.
· בתי עלמין בירושלים: בכל בתי העלמין בעיר הבירה (הר המנוחות בגבעת שאול (והר תמיר), סנהדריה והר הזיתים) לא ניתן להוסיף תמונה או עיטור למצבה ובנוסף הם דורשים גודל אחיד של מצבה (אורך: 1.90 רוחב: 75 ס"מ).
20 תגובות
המחירים נכונים לתאריך שבו נכתבה הכתבה? מאי 1986?